Το φωτογραφικό λεύκωμα του χωριού δημιουργήθηκε από την προσφορά φωτογραφιών των οικογενειών της Κρανιάς προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την ιστορία του χωριού, τα οικογενειακά γλέντια, τις ασχολίες των ανδρών και γυναικών, όπως και τις παλιές ενδυμασίες των Κρανιωτών. Την συγκέντρωση των φωτογραφιών, τα προλογικά σημειώματα για κάθε ενότητα όπως και την καταγραφή των τραγουδιών επιμελήθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Τάκης Γκαραγκούνης. Οι έγχρωμες φωτογραφίες που παρατίθενται στο δεύτερο μέρος της συλλογής και απεικονίζουν τις βρύσες, τις γέφυρες, τις εκκλησίες αλλά και διάφορα τοπία από το χωριό και την ευρύτερη περιοχή προέρχονται από την προσωπική συλλογή του ταμία του πολιτιστικού συλλόγου κ. Γιώργου Πολύση.
Τιμή 30€
|
|
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τίτλος του. Η πρώτη, που είναι και η πιο εκτενής, περιλαμβάνει την ιστορική διαδρομή του χωριού από την δημιουργία του μέχρι σήμερα Στην ενότητα αυτή καλύπτεται όλο το φάσμα του βίου των πέντε αιώνων της Κρανιάς σε όλους τους τομείς: Την δημιουργία του πρώτου οικιστικού πυρήνα του χωριού, την εξέλιξη του πληθυσμού, τις κοινωνικές ομάδες και τους θεσμούς, τα επαγγέλματα, την διοίκηση του χωριού, την ληστοκρατία, την θρησκευτική ζωή, την εκπαίδευση των νέων και τέλος στην μεταπολεμική περίοδο. Στην ίδια ενότητα γίνεται εκτενής παρουσίαση της μελανότερης σελίδας της ιστορίας της Κρανιάς, που χωρίς άλλο είναι η πυρπόλησή του από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1943. Ο συγγραφέας φέρνει δε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το πρωτότυπο Γερμανικό σχέδιο εκκαθάρισης της Πίνδου γνωστό με την κωδική ονομασία «Πάνθηρας». Στην δεύτερη ενότητα γίνονται γνωστά τα τοπωνύμια του χωριού. Αναλύονται επίσης οι αιτίες από τις οποίες αυτά προέκυψαν καθώς και η ετυμολογία τους. Η τελευταία ενότητα πραγματεύεται τα κρανιώτικα οικογενειακά επώνυμα. Αναλύεται ετυμολογικά ή προέλευσή τους και ερευνάται η ιστορική διαδρομή της κάθε οικογένειας του χωριού.
Τιμή 20€
|
|
Στο βιβλίο του Κρανιώτη εκπαιδευτικού κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη αποτυπώνεται η πιο πειστική και ολοκληρωμένη εικόνα για τα γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή χιλιάδων κατοίκων των βλάχικων οικισμών της Πίνδου κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των γερμανικών στρατευμάτων εναντίον των ανταρτών τον Οκτώβριο του 1943. Η έρευνα του κ. Κωνσταντινίδη εστιάστηκε στα ανέκδοτα μέχρι σήμερα αρχεία του γερμανικού στρατού τα οποία περιήλθαν πολύ πρόσφατα στην κυριότητα του ελληνικού στρατού. Η επεξεργασία των συγκεκριμένων αρχείων, που μόλις ξεκίνησε, αποκάλυψε στο συγγραφέα τόσο το πρωτότυπο επιχειρησιακό σχέδιο που έφερε την κωδική ονομασία «Πάνθηρας» όσο και ένα πλήθος εγγράφων των γερμανικών μονάδων που διεξήγαγαν την επιχείρηση.
Αξιοποιώντας τα γερμανικά έγγραφα αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες των λιγοστών εν ζωή αυτοπτών μαρτύρων ο κ. Κωνσταντινίδης παρακολουθεί και καταγράφει βήμα προς βήμα την πορεία και τη δράση των τριών μονάδων μάχης του γερμανικού στρατού σ' όλα τα βλαχοχώρια της Πίνδου (Κρανιά, Μέτσοβο, Περιβόλι, Μηλιά, Καλαμπάκα, Καστανιά, Αμάραντος, Χαλίκι, Πολυθέα, Γαρδίκι, Κουτσούφλιανη, Μαλακάσι, Κλεινοβός, Περτούλι, Νεραΐδοχώρι, Ελάτη, κ.α). Εκτός από σημείο χρονολογικής και πραγματολογικής αναφοράς, η αφήγηση των γεγονότων του Οκτωβρίου του 1943 αναδεικνύει το είδος και τις διαστάσεις του πολέμου που διεξήχθη στην Πίνδο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν τις καταστροφές των χωριών τους οι ντόπιοι πληθυσμοί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο με τις αναφορές στη μετέπειτα δράση των Γερμανών αξιωματικών του «Πάνθηρα» τα πρόσωπα των οποίων αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την παράθεση των πρωτότυπων γερμανικών στρατιωτικών εγγράφων του «Πάνθηρα» που σχετίζονται με όλες τις πτυχές της επιχείρησης.
Τιμή 18,00 Ευρώ
|
|