Ανακοινώσεις και νέα του Συλλόγου

Δωρεάν μαθήματα Πληροφορικής

 

 

   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ασπροποτάμου προσφέρει δωρεάν μαθήματα Πληροφορικής για ενήλικες με θέμα: «Διαδικτυακά Εργαλεία». Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 18:00. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 6976187057 κ. Τούλα Κλιάφα.

 

 

Τα μαθήματα χορού στα «Κρανιωτάκια» συνεχίζονται…

 

WP 20170921 006 Easy Resize.com

Κάθε Πέμπτη και ώρα 7:00 το απόγευμα στο ΚΑΠΗ έναντι ΔΕΗ είναι το ραντεβού των μικρών εκ Κρανέας για μαθήματα χορού και παιχνίδι. Οι junior Κρανιώτες με την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Δημουλά παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν, γελούν και περνούν ευχάριστα σ’ αυτήν την δράση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ασπροποτάμου.

Οι μικροί χορευτές με χαρά και ενθουσιασμό ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ. στο ΚΑΠΗ έναντι ΔΕΗ.

Πληροφορίες:

   Ζαφόλια Μαρία : 2431 102346 & 698 464 1072

     Σκρέτα Χριστίνα: 2431 0 75856 & 697 227 4216

 

   

Γιορτή Κράνου 2017 στην Κρανιά Ασπροποτάμου

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 σας καλούμε στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς Ασπροποτάμου στην Κρανιά. (Κεντρική πλατεία του χωριού)

Cornus mas 2

Η γιορτή μας θα ξεκινήσει με ήπια πεζοπορία προς τις Κρανιές του χωριού. Στην διαδρομή μας θα περιηγηθούμε στο χωριό, θα ενημερωθούμε για τις τοποθεσίες του χωριού και την ιστορία τους, θα μάθουμε τους κρανότοπους, θα μαζέψουμε κράνα και θα επιστρέψουμε στα γραφεία του Συλλόγου.

Εκεί θα μάθουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του κράνου, θα γευτούμε εδέσματα που φτιάχνονται με κράνο, Κρανιώτισες θα μας δείξουν διάφορες συνταγές και τέλος θα φτιάξουμε και το δικό μας λικέρ κράνου.

Με χαρά θα καλωσορίσουμε όλους τους Κρανιώτες και τους φίλους τους στο χωριό μας την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 για να γιορτάσουμε όλοι μαζί.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΑΝΙΑΣ

                                       

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΚΡΑΝΙΑΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΆΜΟΥ

Το Δ. Σ. Κρανιάς Ασπροποτάμου, με αφορμή την έναρξη της Νέας Σχολικής Χρονιάς εύχεται σε όλους «Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά».

Επίσης ανακοινώνει πως όποιος επιθυμεί να γράψει δωρεάν το παιδί του στα μαθήματα παραδοσιακών χορών να έρθει την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ. στο ΚΑΠΗ έναντι ΔΕΗ.

Πληροφορίες: Ζαφόλια Μαρία : 2431 102346 & 698 464 1072

                         Σκρέτα Χριστίνα: 2431 0 75856 & 697 227 4216

                                                             Η περιπέτεια του μαλλιού Η πορεία του μαλλιού, από τα ζώα στα υφάσματα που συνετέλεσαν στον πλούτο της Κρανιάς, αναπτήχθηκε στο Μουσείο με την βοήθεια της κας Κ. Ζούκη. Αυτά είναι στοιχεία βασικά της παράδοσης και ιστορίας μας και θεωρούμε σημαντικό να τα μάθουν τα παιδιά.

 

 

                                                             Εκδηλώσεις συνέχεια Η Πρωταυγουστιά γιορτάστηκε με επιτυχία στην Ασβεσταριά. Ευχαριστούμε για τις δωρεές την κα Ρένα Κατσίκη και την οικογένεια της Βασιλικής Ζούκη όπως και τον κ. Λιάκο που προσέφερε το ψωμί

                                                              Εκδηλώσεις Αυγούστου Η έκθεση ζωγραφικής "Τοπία της Κρανιάς" του Αχιλλέα Γκέσκου θα γίνει από τις 5 έως τις 12 Αυγούστου στον Μύλο. Ωρες λειτουργίας 11.30 - 13.00 και 18.30 - 20.00  

Στις 5 Αυγούστου ώρα 20.00 στο Μουσείο ο Δ.Κωνσταντινίδης θα μας παρουσιάσει κομμάτια της ιστορίας της Κρανιάς μέσα από συλλογή αγνώστων έως τώρα φωτογραφιών. Ο Δ. Κωνσταντινίδης εξέδωσε πρόσφατα την Ισορία των Βλάχων Ασπροπαμιτών.      

                                          Ημερολόγιο 2018 Φέτος το ημερολόγιο θα είναι διαθέσιμο τον Αύγουστο στα γραφεία του Συλλόγου έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τους μη διαμένοντες στα Τρίκαλα. Το θέμα του ημερολογίου είναι τα βότανα του βουνού μας.

                                                    Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αυγούστου

 645e6b005d8f4f32c224a363856677e3 0

                                                 Κλαρίνο  Χθες σώπασε για πάντα το πιο μελωδικό αηδόνι του Ασπροποτάμου, ο Σάκης Ντόκος με το κλαρίνο του. Ηταν μαζί μας στα καλύτερα γλέντια μας και θα είναι πάντα στην καρδιά μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του

                                        Μούσχο Η βρύση τρέχει ξανά δροσερό νερό. Ο Σύλλογος μας φρόντισε να σκαφτεί εξ αρχής το αυλάκι υδροδοσίας ώστε να βρεθεί η ζημιά.

20170712 1525162 resized

                                             Φωτιές στο δάσος   Εως τώρα μαθαίναμε από μικροί να σβήνουμε καλά τις φωτιές στο δάσος. Προφανώς κυκλοφορούν "νέες θεωρίες" περί μη επικινδυνότητας των φωτιών και έτσι την Κυριακή κάποιοι άφησαν την φωτιά με φλόγες στην Ασβεσταριά και μάλιστα κάτω από τα ελάτια. Πρόκειται για ανεύθυνες πράξεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες. Ας προσέχουμε πολύ λοιπόν όλοι, το κακό δεν αργεί να συμβεί.                                

                                                 Μονοπάτι Μύλος - Αγ. Παρασκευή και Μουσείο. Το μονοπάτι καθαρίστηκε και η πέτρινη βρύση (βρύση Ζαχαράκη?) που βρίσκετε στο μέσον του, τρέχει νερό. Λίγη δροσιά για τους καλοκαιρινούς περιπατητές στην γειτονιά της Αγ. Παρασκευής.

                                                  Οστεοφυλάκιο  Οπως ανακοινώσαμε στην συνέλευση το περασμένο καλοκαίρι, προχωρήσαμε στην κατασκευή νέου οστεοφυλακίου λόγω της έλλειψης χώρου στο υφιστάμενο. Ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Πολύση για την επίβλεψη και τις συμβουλές. Η ξυλεία για την εσωτερική επένδυση της σκεπής είναι προσφέρθηκε από τους Αφους Κωνσταντίνου τους οποίους επίσης ευχαριστούμε θερμά.                                 

                                                 Πάσχα 2017 στην Κρανιά  Ο Σύλλογος θα είναι παρών για να ευχηθεί Καλή Ανάσταση με τα βιολογικά αυγά του Ν. Κέλλα και τα νόστιμα κουλουράκια της κας Αποστολοπούλου τους οποίους ευχαριστούμε και για την φετινή προσφορά.               

                                       Συνέδριο Κώστας Βίρβος 2/4/17

Με θέμα "Ο άνθρωπος - Ο Δημιουργός"    Ο σύλλογος μας θα συμμέτεχει στο 1ο Συνέδριο γιά τον Κ. Βίρβο. Θα παρουσιάσουμε δύο δημοτικά τραγούδια, άγνωστα ως τώρα. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 1η Απριλίου ώρα 19.15 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικάλων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ                                                   

                                               Νέα Ενότητα  Αρχίσαμε να καταγράφουμε τις παραδοσιακές κρανιώτικες συνταγές γιά φαγητά και γλυκά. Όποιος θέλει να προσθέσει κάποια ας μας την στείλει στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                                    


                                             Χορός 2017 Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στο κέντρο Νεράιδα (4ο χιλμ. Τρίκαλων-Καλαμπάκας) Γιά την προπώληση εισητηρίων γράψτε μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνήστε στο 697 618 7057 και 24310 73746 (Τ.Νεγρίν) Όσοι αγοράζουν εισητήριο θα μπορούν να διαλέγουν το τραπάζι της αρεσκείας τους. Επί τόπου θα πωλούνται εισητήρια αλλά δεν θα γίνεται κράτηση θέσης χωρίς την αντίστοιχη κάρτα/εισητήριο. Τιμή 15€ (φαγητό και κρασί)

                                             Ημερολόγιο 2017   Το ημερολόγιο του Συλλόγου γιά το 2017 είναι διαθέσημο με ένα τηλεφώνημα σε όποιο μέλος του ΔΣ γιά παράδειγμα στο 6976187057 κα. Νεγρίν-Κλιάφα ή στο ουζερί "Αύρα" (Πιάζας). Γιά αποστολές εκτός Τρικάλων στείλτε μας μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                           Καλή χρονιά με υγεία - Ανου μπουν κου σινιτάτι

           krania imerologio 2016 17 page 001

                                             Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου ώρα 20.30 στο κέντρο Νεράιδα. Θα σας περιμένουμε!

                                            Το παιδικό χορευτικό θα γίνεται κάθε Σάββατο ώρα 18.00 στο 1ο ΚΑΠΗ, Ομήρου 6.

                                          Παιδικό χορευτικό Όσοι γονείς θέλουν να παρακαλουθή-

σουν τα παιδιά μαθήματα παραδοσιακών χορών καλούνται να παρεβρεθούν το Σάββατο 19/11 ώρα 17.30 στο 1° ΚΑΠΗ (Αντωνίου), Ομήρου 6.

                                      Συνέχεια Τα αυλάκια, τελικά, ανοίχτηκαν  στις 10/11 Ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχαλάκη που ανέλαβε το κόστος και τον πρόεδρο κ. Δ.Μάνια.                                     river

        Σκέψεις γιά το μέλλον της  Κρανιάς. Τα νερά στους δρόμους και κάτω από αυτούς είναι μόνιμο πρόβλημα και αιτία κατολισθήσεων. Όταν υπήρχαν πολλά χρήματα οι δρόμοι τσιμεντοστρώθηκαν πρόχειρα χωρίς υδραυλικές εργασίες και μελέτες. Αλλού γίναν υδραυλικά έργα αλλά δεν έχουν βραχεί παρά μόνο από τις σταγόνες της βροχής, είναι άχρηστα και απορεί κανείς γιατί έγιναν (μονοπάτι προς Γκουντρουσεϊκο). Όπως και να έχει τα νερά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα γιά την Κρανιά, το ξέρουμε όλοι. Παρά τις υποσχέσεις γιά άνοιγμα των αυλακιών με μηχάνημα του Δήμου, φέτος όπως και πέρυσι, τα νερά τρέχουν ανεξέλεγκτα πάνω στους δρόμους ή χειρότερα ακόμη, κάτω από αυτούς, προκαλώντας αργά ή γρήγορα την καταστροφή τους. Κανένα μηχάνημα του Δήμου δεν φάνηκε όλο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, έτσι μερικοί ιδιώτες αποφάσισαν να ανοίξουνορισμένα αυλάκια με δικά τους έξοδα ή με προσωπική εργασία και τους ευχαριστούμε. Η κατάσταση του χωριού όμως δεν είναι από τις καλύτερες. Η Μπέζα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη με μεγάλες πλάκες τσιμέντου, όπου πατάν οι περαστικοί, να στέκονται κυριολεκτικά στον αέρα και χωρίς καμία απολύτως σήμανση του κινδύνου. Η γέφυρα στον Μύλο του Γκίκα έχει πρόβλημα στο ένα σκέλος, του οποίου μέρος είναι πλέον στο κενό, χρειάζονται σίδερα και τσιμέντο. Οι αγελάδες, παρά το εξώδικο αίτημά μας στον Δήμο γιά την εφαρμογή του νόμου, αλωνίζουν παντού καταστρέφοντας μονοπάτια, φράχτες και κήπους. Είναι σαφές ότι κάποιοι θεωρούν την Κρανιά βοσκότοπό τους και ο Δήμος αδιαφορεί. Η Μονή Αγ. Στεφάνου διεδικεί στα δικαστήρια και θα αποκτήσει (η Εκκλησία έχει πάντα δίκιο όπως καταλάβαμε με την περίπτωση της εντελώς αυθαίρετης περίφραξης της Αγ. Παρασκευής) αρκετά κρανιώτικα εδάφη όπως το μαγαζί του Ζαραμπούκα και το παλιό νεκροταφείο, ήταν, λένε οι καλές μοναχές, βακούφια του Μοναστηριού που οι ίδιες μοναχές ονομάζουν Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών και που αρδεύεται από το δίκτυο της Κρανιάς. Ας σταματήσουμε όμως εδώ τον κατάλογο των προβλημάτων.

Ο Σύλλογος δεν έχει σαν ρόλο την αντικατάσταση της Δημοτικής αρχής. Ένας Σύλλογος εθελοντών δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτούς που εκλέγονται και αμοίβονται γιά να εφαρμόσουν τους νόμους και να διαχειριστούν τα δημόσια κονδύλια(=φόρους)  που προορίζονται γιά τις ανάγκες της κάθε κοινότητας.  Παρόλα αυτά στις συνελεύσεις μας τα θέματα που θίγονται αφορούν, σχεδόν αποκλειστικά, τις αρμοδιότητες του Δήμου. Ο κ. Δ. Μάνιας, πρόεδρος της Κρανιάς, κάνει ότι είναι δυνατό και στην αυθαίρετη περίφραξη της Αγ. Παρασκευής έκανε ότι μπορούσε γιά να σταματήσει τον αποκλεισμό του δημοσίου μονοπατιού αλλά δεν εισακούστηκε μολονότι είναι ο μόνος στο Δημ. Συμβούλιο που γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα.

Ζητήσαμε γραπτώς στον πάρεδρο την σύγκλιση Συνέλευσης των κατοίκων όπως ορίζει ο νόμος εδώ και εδώ σελίδα 18 Κάποιος αντιδήμαρχος (προφανώς αγνοώντας τον νόμο) απάντησε ότι θα έπρεπε να είχαμε γράψει σε αυτόν... Εδώ ισχύει το όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Οι κάτοικοι καλούνται, δεν καλούν. Αυτά είναι λίγο ή πολύ γνωστά αλλά τι κάνουμε εμείς οι κρανιώτες; Γιατί δεν έγινε ποτέ η ετήσια συνέλευση των κατοίκων και γιατί το 2012, μετά τις καταστροφές, στην ανεπίσημη συγκένρωση με τον Αντιπεριφερειάχη και τον εκπρόσωπο του Δήμου, δεν είχαν μαζευτεί ούτε 50 κρανιώτες; Φυσικά το χωριό δεν κατοικείται όλο τον χρόνο αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο, ισχύει τουλάχιστον δύο αιώνες αλλά ποτέ δεν υπήρξε τέτοια κατάσταση εγκατάλειψης στα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο σε αυτά... Βέβαια τα κονδύλια μειώθηκαν κατά πολύ. Μειώθηκε όμως ακόμη περισσότερο και το ενδιαφέρον των κρανιωτών γιά ότι δεν αφορά το σπίτι τους και την αυλή τους.  Που θα πάει αυτή η κατάσταση;  

                                                    Γιορτή φθινοπώρου Σάββατο 29/10 12.30 στα γραφεία του Συλλογου. Φέτος η καρποφορία των δέντρων υπήρξε ελάχιστη ως μηδενική ειδικά γιά τις κρανιές. Έτσι η γιορτή που σχεδιάζαμε με ποτό και μαρμελάδες κράνου θα αντικατασταθεί από μιά πιο ανοιχτή γιορτή το τριήμερο τέλος Οκτωβρίου(Σάββατο ή Κυριακή μεσημέρι), με πλαστό, μπατζίνα, σ'τσίτα, διάφορα λικέρ αλλά και κανένα ποτηράκι κρασί και προετοιμασία μαρμελάδας από άγριο τριαντάφυλλο (κυνόροδο). Και μιάς και τα κρυολογήματα δεν είναι μακριά θα πούμε και δυό λόγια γιά το ευεργετικό αυτό φρούτο της φύσης μας. Τα κλαρίνα και ο χορός θα είναι επίσης στο πρόγραμμα.

                                                   Πολύ πριν τις αυθαιρεσίες Οι φωτογραφίες δεν λένε ψέματα, ούτε "τα βρίσκουν" με κανέναν. Ιδού ο υποτιθέμενος εκκλησιαστικός χώρος που καταπάτησε ο επίτροπος με την συνενοχή των όχι και τόσο "παλιών". Δυστυχώς το δημόσιο συμφέρον δεν ενδιαφέρει κανέναν. Δεν είναι δουλειά του Συλλόγου? Η σοβαρή υποβάθμιση του Μουσείου δεν είναι δουλειά του Συλλόγου? Η περίφραξη κοιν. μονοπατιών και βρυσών, αυτών που σε κάθε συνέλευση λέγεται και ξαναλέγεται ότι πρέπει να ανοίξει και να καθαρίσει ο Σύλλογος, δεν είναι δουλειά του Συλλόγου?

avant1

                                                  Γιορτή φθινοπώρου Φέτος η καρποφορία των δέντρων υπήρξε ελάχιστη ως μηδενική ειδικά γιά τις κρανιές. Έτσι η γιορτή που σχεδιάζαμε με ποτό και μαρμελάδες κράνου θα αντικατασταθεί από μιά πιο ανοιχτή γιορτή το τριήμερο τέλος Οκτωβρίου(Σάββατο ή Κυριακή μεσημέρι), με πλαστό, μπατζίνα, σ'τσίτα, διάφορα λικέρ αλλά και κανένα ποτηράκι κρασί και προετοιμασία μαρμελάδας από άγριο τριαντάφυλλο (κυνόροδο). Και μιάς και τα κρυολογήματα δεν είναι μακριά θα πούμε και δυό λόγια γιά το ευεργετικό αυτό φρούτο της φύσης μας. Τα κλαρίνα και ο χορός θα είναι επίσης στο πρόγραμμα.

plasto thumb large thumb large   mures   confiture d glantier

 

                                           Αυθαιρεσίες με άσχημη αλλά γνωστή γεύση  Δυστυχώς η ιστορία επαναλβάνεται σε χειρότερη έκδοση. Ο Σύλλογος και η πρώην Κοινότητα με μεγάλες προσπάθειες πέτυχαν την δημιουργία του μοναδικού στον Ασπροπόταμο Λαογραφικού Μουσείου. Με δημόσια έξοδα κατασκευάστηκε η κεκλιμένη ράμπα εκεί που πριν ήταν μιά κατηφορική πλαγιά με το κοιν. μονοπάτι που οδηγούσε σε κατοικίες.  Η εκκλησία ουδέποτε διαματρυρήθηκε. Στα τέλη Σεπτεμβρίου όμως, με πρωτοβουλία του εκκλ. επιτρόπου Στ. Μπέλλου, ο χώρος άρχισε να περιφράζεται εντελώς παράνομα. Οι καταγγελίες του παρέδρου Δ. Μάνια και του Συλλόγου προς τον Δήμαρχο Καλαμπάκας γιά παράνομη καταπάτηση κοινωτικού χώρου και πανάνομη οικοδόμηση συνάντησαν αδιαφορία της δημοτικής αρχής γιά την διαφύλαξη των κοιν. εδαφών και προσβάσεων. Σαν Σύλλογος έχουμε το χρέος να κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να μην υποβαθμιστεί σοβαρά το Μουσείο και να μην παρεμποδιστεί η λειτουργία του. Η πρόσβαση από τον κάτω δρόμο που πλέον έχει μονοδρομηθεί δεν επιτρέπει ούτε την στάθμευση, ούτε την εύκολη μεταφορά υλικών γιά τις εκδηλώσεις, ούτε την επίσκεψη ηλικιωμένων ανθρώπων ή αναπήρων). Ξέρουμε όλοι ότι η Αγ. Παρασκευή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αγελάδες μιάς και υπάρχουν παντού κάγκελα. Ξέρουμε επίσης ότι ο ναός "βλέπει" προς το χωριό και από εκείνη την μεριά έχει περιφραγμένους  χώρους από πάντα. Γιατί λοιπόν τώρα περιφράζει τον χώρο του κοινοτικού μονοπατιού και της πρόσβασης στο Μουσείο; Σίγουρα όχι γιά την αισθητική καλυτέρευση του χώρου. 

Ο Σύλλογος βοηθά πάντα την εκκλησία, πληρώνει το ρεύμα της Αγ. Παρασκευής, τον φωτισμό της, φέτος έκοψε τα χόρτα, συντηρεί το νεκτοταφείο της Διαλονής και με τα χρήματα που δύσκολα συνέλεξε κτίζει το νέο οστεοφυλάκιο.

Φυσικά, η αντίδρασή μας δεν έχει σχέση με θέματα πίστης και σεβασμού, το αντίθετο μάλιστα. Η πίστη ενώνει δεν χωρίζει, δεν παρανομεί, δεν εκμεταλλεύεται. Όποιος, δε, την ασπάζεται ειλικρινά, και όχι από κοινωνικό χρέος ή προκατάληψη,  είναι παράδειγμα τιμιότητας, κατανόησης και σεβασμού προς τους άλλους. Δυστυχώς στην Κρανιά η Εκκλησία υψώνει τοίχους και βάζει πόρτες και δεν πειράζει αν οι εκπρόσωποί της  ενεργούν παράνομα και αν  βλάπτουν τους άλλους. Θλιβερό!

Ο χώρος στην δεκαετία του 1980 με το μονοπάτι πίσω από την εκκλησία και την κοινοτική βρύση κάτω από το μικρό δέντρο

  1980 90

Στην δεκαετία του 1990-2000 με τσιμεντένιο μονοπάτι

   2000

  Το 2005 μετά την δημιουργία του Μουσείο

   2005

 Το διαμορφωμένο με έξοδα της κοινότητας μονοπάτι γιά την εξυπηρέτηση ιδιωτών και του Μουσείου στην τωρινή φάση αποκλεισμού του

160903 59205

 Η παράνομη και ιδιαίτερα αντιαισθητική περίφραξη του χώρου την 1/10/2016

DSC00203

                                          Εκδρομή στα λουτρά Πόζαρ 5-6 Νοεμβρίου. Αναχώρηση Σάββατο 7.00πμ μπροστά από πρώην Κωσταρα. Μεσημεριανό στην Έδεσσα με επίσκευψη στους καταρράκτες. Απόγευμα στο Λουτράκι (Galaxy Hotel), μπάνιο στα λουτρά και βραδυνή έξοδος γιά φαγητό. Κυριακή μπάνιο στα λουτρά γιά όποιον θέλει, πρωινό και αναχώρηση γιά τον Αγ. Αθανάσιο στο Καϊμακσταλάν. Επιστροφή στα Τρίκαλα το βράδυ. Τιμή 65 ευρώ και δηλώσεις συμμετοχής στο γραφείο Μετέωρα Τουρς 24310-23646 ή στα κινητά 6984311241(Μαλαβάκη) και 6976187057 (Νεγρίν-Κλιάφα)

                                           Μαθήματα παραδοσιακών χορών Για ενήλικες ή γιά παιδιά σας καλούμε να δηλώσετε την συμμετοχή σας στο 6984311241

                                              Πράσινες διαδρομές   όπως ανακοινώσαμε στην συνέλευση προχωρούμε στην δημιουργία ενός δικτύου διαδρομών στα γειτονικά δάση και στις κορυφές. Σκοπός είναι να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές του τόπου μας με τον πιο υγειή τρόπο, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το προνομιακό περιβάλλον μας.

Αυτές οι διαδρομές θα προορίζονται σε όλους. Οι πιο σύντομες -διάρκεια κάτω των τριών ωρών- που δεν παρουσιάζουν δυσκολίες είναι κατάλληλες για οικογένειες με παιδιά και για μη πεπειραμένους ή απλά βιαστικούς. Άλλες απαιτούν περισσότερη προσπάθεια και χρόνο και τέλος, άλλες προορίζονται σε ορειβάτες.

Τα μονοπάτια που δεν έχουν καταστρέψει οι ανεξέλεγκτοι "δασικοί" δρόμοι-τρακτερόδρομοι, χρειάζονται καθάρισμα και συντήρηση και πολλά έχουν χαθεί από την βλάστηση και τα πεσμένα δέντρα. Δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν σε ένα ή δύο χρόνια αλλά δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε.

Στην ενότητα Πράσινες Διαδρομές θα δημοσιεύονται σε μιά υποενότητα οι εσωτερικές διαδρομές και σε μιά δευτερη οι πεζοδρομικές και ορειβατικές. Γιά τις τελευταίες θα υπάρχει η δυνατότητα να "κατεβαστεί" κάθε διαδρομή σε GPS ή σε κινητό τηλέφωνο με την ανάλογη τεχνολογία. Ζητάμε την υπομονή σας γιατί τα μέσα μας είναι λίγα. Ευχαριστούμε τον Γιάννη Ψαρρή, τον Θοδωρή Κλιάφα και τον Φαμπιέν Ντελόλμο για την φυσική προσπάθεια και τον ενθουσιασμό τους που δίνουν ζωή σε αυτό το σχέδιο.

chaussures randonnee

 

                                                  Φωτογραφίες από το καλοκαίρι 2016. Επιλογή μας είναι να μην ερχόμαστε σε σύγκρουση με την επιθυμία διαφύλαξης της προσωπικής ζωής των άλλων και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά την φωτογράφηση των παιδιών. Έτσι οι φωτογραφίες εδώ είναι μικρές αλλά ενδεικτικές των δραστηριοτήτων. Φυσικά όποιος επιθυμεί να έχει για ενθύμιο κάποια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται δεν έχει παρά να μας την ζητήσει μέσω ηλ. ταχυδρομείου.

Ασβεσταριά 1/8/16

DSC00048                         DSC00066

DSC00038

Καθαρισμός Μουσείου

20160716 1955502        20160716 2006002           mous1

Χορευτικό παιδιών κάθε απόγευμα 1η με 15η Αυγούστου

paidxor

Τραχανάς, πρόσφορο και βούτυρο στον Μύλο 2-3-4/8/16

DSC00084                    20160804 121436     

 

   20160804 115641                  20160804 115113

 20160804 122422                     20160804 123635           paid1                  mpout

            trax

Εργαστήρι διακόσμησης γιά παιδιά με την Λ. Λώλου 5-12-19/8/16

lila

Τα βότανα στο πιάτο μας με τον Αγγελο Ορέστη 5/8/16

DSC00092               DSC00093

Εγκαίνια αίθουσας Κ. Βίρβου και μουσική εκδήλωση 7/8/16

    DSC00133      vir2             

 virv01         virv02  

vir1

 

Προβολή ταινίας στο Μουσείο 8/8/16

cine

Πεζοπορία στο Πάτωμα 9/8/16

14285616 10207616681514595 1806727694 o

Παιχνίδια παιδιών 9/8/16   

paid2                 20160809 195420

jeu1

  Παρουσίαση στα παιδιά των υφαντών και του αργαλειού 10/8/16

paidarg2                paidarg1

Προβολή της ταινίας του Β. Λουλέ "Πέρασα κι εγώ από κει..." 10/8/16

loyl1                loul2

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού 11/8/16

thiss1                thiss2

                      thiss3

 

 

 Πάρτυ στον Μύλο 13/8/16

party1                   party2

party3                   party5                

Τα γραφεία μας φέτος

DSC00089 2            DSC00088 2                                                 

                                             Ευχαριστίες και συνέχεια Οι εκδηλώσεις της καλοκαιρινής περιόδου τελείωσαν. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολλούς εθελοντές που πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις μας. Ελπίζοντας ότι δεν ξεχνάμε κανέναν, ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Παπαστάθη, την Λίλα Λώλου, τον Άγγελο Ορέστη, την Χαρά, Μαρία και Ντίνα Κατσάκη, την Ρόρη Μάτη, τον Νίκο Παπαστάθη, τον Θανάση Πιτιντζόγια, τον Ηλία Μάνια, την Ξένια Κατσιάνη, την Ελένη Ορέστη, την Ειρήνη Στράκαρη, τον Γιάννη Δογάνη, την κα Κούλα Ζούκη, την Χαρά Αποστόλου,την Χρυσάνθη Κατσαρού, τον Νίκο Σιάχο, την Χριστίνα Σιούφα, Κατερίνα Πιάνα, τον Σάκη Ρόμπο, τον Θοδωρή Κλιάφα, τους Αχιλλέα και Κατερίνα Σιάχου, τον Κ. Ψαρρή, τους Ελένη και Κωστή Ζαραμπούκα, την Σάντρα Αποστολοπούλου, τον γιατρό Δημήτρη Δογάνη, την κα Χριστίνα Ζαφόλια, τον Νίκο Ευθυμίου με το νόστιμο ψωμί, τον Λεωνίδα Μπέλλο, τον Άκη Νικολόπουλο, την Σάντρα Μπεκιάρη, την Ίλια Παπαστάθη, τον Νίκο Δαββέτα, την Κατερίνα Αργυριάδη, τον Γιάννη Καλαϊτζή, τον Πέτρο Κέλλα, την Ελένη Κλιάφα  και βέβαια τον κ. Γιάννη Λαναρά και την κα Μαρούλα Κλιάφα για τις ευγενικές τους χορηγίες.

Ευχαριστούμε και όλους όσους μας στήριξαν και μας ενθάρρυναν με τα καλά τους λόγια αλλά και με την ανανέωση της συνδρομής και με οποιαδήποτε δωρεά τους.

Οι δραστηριότητές μας ήταν φυσικά πιό έντονες κατά την περίοδο 1-15 Αυγούστου λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κρανιωτών στο χωριό αλλά δεν σταματάνε εδώ. Όπως ειπώθηκε στην Ενημερωματική Συνέλευση της 14ης Αυγούστου σκοπεύουμε να φτιάξουμε το καινούργιο οστεοφυλάκιο και να δημοσιεύσουμε, σε αυτόν τον ιστότοπο, έναν χάρτη διαδρομών πεζοπορίας που ο καθένας θα μπορεί να "φορτώνει" στο κινητό του ή να τυπώνει και να απολαμβάνει τις ομορφιές του τόπου μας με τις απαραίτητες πληροφορίες. Η βόλτα του κράνου αλλά και άλλων καρπών της φύσης θα γίνει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί ανάλογα με την ωριμότητα των φρούτων. Αρχίζουμε επίσης την οργάνωση της κλασικής φθινοπωρινής εκδρομής  και σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τον προορισμό και την ημερομηνία.

                                       Πάρτυ στον Μύλο Το Σάββατο το βράδυ διασκεδάσαμε και χορέψαμε γύρω από μιά μεγάλη φωτιά στον Μύλο. Ευχαριστούμε νέους και μεγαλύτερους κρανιώτες γιά την μεγάλη προσέλευση. Ευχαριστούμε επίσης τον Θανάση Πιτιντζόγια ακούραστο και καλοδιάθετο barman, τον Πέτρο Κέλλα και τον Ηλία Μάνια που το οργάνωσαν καλύτερα και από επαγγελματίες. Και του χρόνου με το ίδιο κέφι!

 

                                        Αστέρια και μουσική Μιά μαγευτική βραδιά στα λειβάδια με το φλάουτο της Σάντρας Αποστολοπούλου, με την φωνή και την κιθάρα του Απόστολου Καλτζή και το τηλεσκόποιο του Jean-François Degurse τους οποίους ευχαριστούμε για την όμορφη βραδιά.

                                          Πέρασα κι εγώ από κει... Το όμορφο και πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ του Β. Λουλέ προβλήθηκε στο Μουσείο την Τετάρτη 10/8 χάρη στην ευγενική χορηγία της κυρίας Μαρούλας Κλιάφα. Το έργο παρουσίασε η κα Ρόρη Μάτη. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Νωρίς το απόγευμα τα παιδιά είχαν παρακολουθήσει παρουσίαση των κρανιώτικων υφαντών και μικρή επίδειξη της τέχνης του αργαλειού από την κυρία Κούλα Ζούκη.

                                                   Τα βότανα στο πιάτο μας  Ο Άγγελος Ορέστης δέχτηκε και φέτος να μας μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες των καθημερινών μυρωδικών-λαχανικών και να επιστήσει την προσοχή μας σε τυχόν αντενδείξεις. Ήταν μιά πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την οποία ευχαριστούμε θερμά τον Άγγελο.  Λόγω ζέστης η δημιουργία βοτανόκηπου στην αυλή του Μουσείου αναβλήιηκε για την άνοιξη.

                                            Κ. ΒΙΡΒΟΣ Τα εγκαίνια της αφιερωμένης στον μεγάλο στιχουργό και η ποιητή αίθουσας έγιναν με επιτυχία την Κυριακή 7/08 στο Μουσείο. Παρευρέθηκαν πολλοί συγχωριανοί μας, η οικογένεια Βίρβου και εκπρόσωποι των αρχών του νομού Τρικάλων και της Καλαμπάκας. Ευχαριστούμε θερμά την Μαρία Βίρβου για το φωτογραφικό υλικό και τα προσωπικά αντικείμενα του πατέρα της που διέθεσε για το Μουσείο μας όπως και για την διαφωτιστική ομιλία της. Ευχαριστούμε επίσης τον Γιάννη Δογάνη και τον Θοδωρή Κλιάφα για την βοήθειά τους στην έκθεση των φωτογραφιών.

                                            Μουσείο Μετά το εσωτερικό ο εξωτερικός χώρος καθαρίστηκε με πιεστικό από την Σάντρα Αποστολοπούλου, Κυριάκο Καλογερά με την βοήθεια του Δημήτρη Τζέτζια Τους ευχαριστούμε θερμά. 
   

                                            Εκδηλώσεις στον Μύλο Το ζύμωμα τραχανά και πρόσφορου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Μύλο. Συμμετείχαν παιδιά και μεγάλοι. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για την μάθηση των παραδόσεων μας. Ευχαριστούμε τις κυρίες Κούλα Ζούκη, Ελένη Ζαραμπούκα, Λίνα Αποστολοπούλου, Αννα Μπίτσιου και τον κ. Κωστή Ζαραμπούκα.  

     20160804 115113  20160804 122426  20160804 115641

                                                 Ασβεσταριά Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επτυχία και φέτος. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάννη Λαναρά για την προσφορά όλων των υλικών του φαγητού και τον κ. Νίκο Ευθυμίου για την προσφορά των 30 κιλών (εξαιρετικού) ψωμιού. Ενα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια τον ακούραστο Κώστα Ψαρρή και στους: Ρόρη Μάτη-Τζέτζια, Ιλια Παπαστάθη, Χριστίνα Ζαφόλια, Νίκο και Γιώργο Δαββέτα, Σάντρα Μπεκιάρη, Μαρία Κωνσταντινίδη, οικ. Αχιλλέα Σιάχου και Λεωνίδα Μπέλλο. Και του χρόνου με υγεία!

 

DSC00028                                  DSC00071

 

                                                        Διαφημηστικά είδη Στο γραφείο θα διαθέτονται μπλουζάκια, καπελάκια, κούπες, στυλό και αναπτήρες με το λογότυπο του Συλλόγου για το οποίο ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Παπαστάθη
(φωτογραφία από μπλουζάκι- πλάτη)

DSC00015

                                               Συνέντευξη στην ΕΡΤ Πατήστε ΕΔΩ

                                                  Εκδήλωση Κ. ΒΙΡΒΟΣ 7 Αυγούστου 2016 Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Καλαμπάκας θα πραγματοποιήσουμε τιμητική εκδήλωση για τον συγχωριανό μας, κορυφαίο στιχουργο, Κώστα Βίρβο. Στις 19.30 θα εγκαινιαστεί μόνιμη έκθεση φωτογραφίας και σπάνιου ακουστικού υλικού στο Λαογραφικό μουσείο. Θα ακολουθήσει ομιλία της κας Μαρίας Βίρβου για τις κρανιώτικες ρίζες του πατέρα της. Στις 21.00 θα γίνει μουσική εκδήλωση στην πλατεία με την 11μελή ορχήστρα Τσιτσάνη

 VIRVOS        

                                           Πανηγύρι Αύριο θα γιορτάσουμε την Αγία Πρασκευή προστάτιδα των βλάχων. Στις 7.30 θα γίνει εκδήλωση του χορευτικού στο Γκοργκάτσι


                                                ΜΟΥΣΕΙΟ Για πρώτη φορά από την ίδρυση το Μουσείο καθαρίστηκε σχολαστικά σε βάθος. Τινάξαμε τα υφαντά και τα περάσαμε με ξύδι, τα χαλιά δαπέδου δόθηκαν για πλύσιμο σε ντριστέλα ώστε να επανέλθουν τα χρώματα που κάλυπτε η σκόνη και οι πατημασιές. Οι άσπρες κουρτίνες πλύθηκαν και κολλαρίστηκαν όπως και τα άσπρα κεντήματα. Ευχαριστούμε θερμά την Χαρά, Μαρία και Ντίνα Κατσάκη για όλη την  σκληρή δουλειά που έκαναν εθελοντικά. Ευχαριστούμε επίσης τον Πάνο Ζούκη, την Ειρήνη Ορέστη, τον Θανάση Πουλιανίτη και τους Κων/νο και Χριστιάνα Λογοθέτη για την βοήθεια  τους. Και τέλος ευχαριστούμε την κα. Λίνα Αποστολοπούλου πάντα πρόθυμη να προσφέρει για την Κρανιά.  

                                             Ανακοίνωση  Αύριο Δευτέρα 18/7 θα διακοπεί το νερό για όλη την μέρα σε όλο το χωριό. Πρέπει να γίνει ο καθαρισμός των δεξαμενών. Παρακαλούμε τους κατοίκους να πάρουν τα μέτρα τους.

                                                       Μοναστήρι Χθες 13 Ιουλίου ο πρόεδρος της Κρανιάς κ. Δ. Μάνιας και η κα Β. Μαλαβάκη του Πολιτιστικού Συλλόγου συνάντησαν τις υπεύθυνες της Μονής Αγ. Στεφάνου. Μέλημα των εκπροσώπων της Κρανιάς ήταν η αναγνώριση των προσφορώνκαι των ενεργειών του χωριού μας σε όλη την περίοδο αναστηλώσεως του Ναού του Τιμίου Σταυρού. Η αντιμετώπιση από την μεριά της μονής Αγ. Στεφάνου ήταν θετική. Ένα κείμενο με την ιστορία του Τιμίου Σταυρού θα αναρτηθεί στον χόρο του Ναού. Σε αυτό το κείμενο θα γίνεται μνεία στην μεγάλη προσφορά των κρανιωτών.

                                                Κάμερα  Πραγματοποιούμε εργασίες για την εγκατάσταση δύο νέων καμερών. Η μία θα δείχνει εικόνες του κεντρικού μέρους του χωρίου και της πλατείας και η δεύτερη θα στραφεί προς τον μαχαλά της Αγ.Παρασκευής, λίγο αργότερα μιά τρίτη κάμερα θα καλύψει τον μαχαλά Αγ. Δημητρίου και το Γκουντρουσέικο. Πρόκειται για δύο καινούργιες κάμερες που εγκαταταθίστονται. Η υπάρχουσα είναι χαλασμένη και μετά από κάθε πτώση της ηλεκτρικής έντασης επιβάλλεται η επέμβαση ειδικού τεχνικού. Φροντίζοντας να καλύψουμε μεγαλύτερο μέρος της Κρανιάς αποφασίσαμε να αγοράσουμε δύο κάμερες και να επιδιορθώσουμε την υπάρχουσα η οποία θα στραφει προς Αγ.Δημήτριο και Γκουντρουσέικο. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον κ. Χρήστο Ζαραμπούκα για την βοήθειά του σε αυτή την επιχείρηση.

                                                  Πρόγραμμα εκδηλώσεων καλοκαιριού

affiche manifestations 2016

Σημείωση: η ταινία που θα προβληθεί στις 8/8 θα είναι για όλους και όχι μόνο για παιδιά.

Παιδικές εκδηλώσεις

paidia                                                 

                                                   Κατούνα Η μαζική χρήση ζιζανιοσκόνου στην περιοχή μας είναι τραγικά ανεύθυνη πόσο μάλλον όταν ακριβώς κάτω από το χημικά καμμενο έδαφος βρίσκεται η πηγή της βρύσης "Κατούνα".

                                            Καλοκαίρι 2016 Ετοιμάζουμε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οποιος θέλει να προτείνει κάτι ας έρθει σε επαφή μαζύ μας με ηλεκτρονικό μήνυμα ΕΔΩ 

                                           15/05 Την Κυριακή 15/5 τρεις πεζοπορικοί-ορειβατικοί Σύλλογοι θα ξεκινήσουν τις πορείες τους από την Κρανιά. Πρόκειται για τον ΣΠΟΡΤ Τρικάλων και τον ΕΟΣ Βελβενδού με κατεύθυνση το Καπ Γκρας (1930μ) και τον πεζοπορικό Σύλλογο Καλαμπάκας με προορισμό την Πάντα Ούρσα (1767μ).

                                        Ιστότοπος www.krania.gr Με την βοήθεια του κ. Παναγιώτη Σταμπέρνα  -τον ευχαριστούμε θερμά- αρχίσαμε να εργαζόμαστε για την ανανέωση αυτού του ιστότοπου.

                                        Χρόνια Πολλά σε όλους Παρά την αλλαγή του καιρού η Κρανιά ζωντάνεψε τις ημέρες του Πάσχα έτσι στην Ανάσταση παρευρέθηκαν γύρω στα 100 άτομα που έψαλλαν με μεγάλη κατάνυξη το Χριστός Ανέστη στον προθάλαμο του Αγίου Δημητρίου. Ο Σύλλογος προσέφερε αυγά και κουλουράκια σε όλους. Την Κυριακή ο καιρός επέτρεψε το ψήσιμο σε ένα πανέμορφο ανοιξιάτικο τοπίο. Και του χρόνου!

plateiqpqsxa


                                      Ανάσταση Επιβεβαιώνουμε ότι θα βγει στις 21.00 στον Αγιο Δημήτριο. Λυπόμαστε και πάλι γιά την απόφαση των επιτρόπων της εκκλησίας να μην γίνει ο Επιτάφιος στην Κρανιά και ζητάμε συγνώμη από όσους το περίμεναν.

                                           Πάσχα στην Κρανιά  Θελήσαμε φέτος να γίνει η περιφορά του Επιταφίου στην Κρανιά αλλά, δυστυχώς, οι επίτροποι μας είπαν, τελικά, ότι δεν είναι δυνατόν. Αντίθετα η Ανάσταση θα βγει το Μ.Σάββατο ενδεχόμενως στις 21.00 (μόλις μάθουμε σίγουρα την ώρα θα την ανακοινωσουμε εδώ). Ο Σύλλογος μας θα είναι παρών. Καλή Ανάσταση σε όλους.

                                      Βλάχικα  Ο κ. Κοιλούκος πήρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει όλα τα μαθήματα που μας έκανε όλη την χρονιά σε ένα έντυπο. Όποιος "έχασε" μαθήματα ή απλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί μπορεί να προμηθευτεί το έντυπο στο βιβλιοπωλείο Αθ. ΜΠΑΛΛΑ, Ιουλ.Αδάμ 9, τηλ. 24310-70317, τιμή 8,5€

                                      Χορευτικό ενηλίκων Αύριο 14/04 και την άλλη εβδομάδα 21/04 το μάθημα θα γίνει στην αίθουσα της "Λεβεντιάς"                                            

                                      Επίσκεψη στο Μουσείο του Συλλόγου Βλάχων φοιτητών Θεσ/νίκης και του προέδρου της Ομοσπονδίας Βλάχων κ. Μαγειρία το Σάββατο 2/4                             

                                             Συνάντηση με τον Δήμαρχο Καλαμπάκας. Το ΔΣ του Συλλόγου μας έγινε δεκτό από τον κ. Σινάνη την Τρίτη 29 Μαρτίου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Βουρλίτσης και ο πάρεδρος Κρανιάς κ. Μάνιας. Συζητήθηκε η αντικατάσταση της στέγης του Μύλου η οποία, δυστυχώς, δεν είναι οικονομικά δυνατόν να γίνει με πλάκες αλλά τώρα πλέον το επείγον είναι να διασωθεί το κτίριο έστω και αν αυτό γίνει με στέγη γκρι τσίγκων. Υπενθυμίζουμε ότι ο μύλος είναι ιδιοκτησία του Δήμου ο οποίος τον έχει παραχωρήσει στον Σύλλογο για πολιτιστικές δραστηριότητες. Για τα προβλήματα ύδσρευσης (σπασμένος αγωγός) ο αντιδήμαρχος και ο πάρεδρος θα ελέγξουν επί τόπου τις ζημιές και θα φροντίσουν για τις επιδιορθώσεις. Για το χρόνιο πρόβλημα των αγελάδων και των όλο και αυξανόμενων ζημιών σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες (χωρίς να μιλάμε για την καταστροφή των μονοπατιών και την αλλοίωση της χλωρίδας) είχαμε ήδη στείλει εξώδικη επιστολή στον Δήμο καλώντας τον να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους. Οι δημοτικοί παράγοντες μας υποσχέθηκαν να καλέσουν τους τοπικούς κτηνοτρόφους έτσι ώστε τα ζώα να συνοδεύονται όπως επιβάλλει ο νόμος και να μην χρησιμοποιούν το χωριό μας σαν βοσκότοπο. Αναμένουμε τις εξελίξεις της φετινής χρονιάς που ελπίζουμε θετικές ειδάλλως θα αναγκαστούμε να προβούμε σε πιό αυστηρές ενέργειες για την εφαρμογή του νόμου. Εκτός από την απόγνωση συγχωριανών μας για τις ζημιές σε κήπους και αυλές,  σχέδια του Συλλόγου όπως η δεντροφύτευση κρανιών ή το άνοιγμα των μονοπατιών είναι αδύνατα όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση. Ζητήσαμε επίσης κάδους ανακύκλωσης αλλά ο Δήμος δεν προβλέπει υπηρεσία αδειάσματος αυτών των κάδων στην Κρανιά. Θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε μόνοι μας με μέσα που θα συζητήσουμε στο ΔΣ.

maire

                                         Πεζοπορικές διαδρομές Στην χθεσινή συγκέντρωση που παρεβρέθηκαν οι: Γιώργος Ζαφόλιας, Γιάννης Ψαρρής, Αχιλλέας και Κατερίνα Σιάχου, Θοδωρής Κλιάφας, Γιώργος Πολύσης, Σάντρα Μπεκιάρη, Χριστίνα Σκρέτα, Θάνος Ρόμπος και Βίκυ Μαλαβάκη, προτάθηκαν δύο μέρη διαδρομών. Το πρώτο θα αφορά την ανακάλυψη του χωριού και των αξιοθεάτων και το δεύτερο μέρος θα οδηγεί τον πεζοπόρο στα δάση και στις κορυφές μας (Τριγγία, Πάντα Ούρσα, Πυροφυλάκιο κλπ) Τα παρόντα μέλη είναι διαθέσιμα για την σηματοδότηση των διαδρομών και με την τεχνική βοήθεια του Γιώργου Ζαφόλια θα αποτυπωθεί η απόσταση, υψομετρική διακύμανση και ο μέσος χρόνος πραγματοποίησης. Η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνδεδεμένο με τα Gps και διαθέσιμο μέσω διαδικτύου σε όλους τους λάτρεις της φύσης. Ευχαριστούμε τα μέλη μας για την πιολύτιμη βοήθειά τους και προχωρούμε όλοι μαζύ.

 

                                             1/4  Παρασκευή  θα γίνει η συνάντηση της επιτροπής για τις πεζοδρομικές διαδρομές που θα προτείνουμε το καλοκαίρι σε ντόποιους και κυρίως σε επισκέπτες έτσι ώστε να γνωρίσουν το χωρίο και τις φυσικές ομορφές που το περιβάλλουν. Καλούμε όλα τα μέλη που θέλουν να βοηθήσουν στην χάραξη, σηματοδότηση και χρονομέτρηση αυτών των διαδρομών, να έρθουν στην συγκέντρωση την Παρασκευή, ώρα 21.30 στην καφετέρια Time, δίπλα στο ποτάμι στα Τρίκαλα.

                                             26/03   32ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων "Κ. Βίρβος"
Το Σάββατο 26 Μαρτίου επ' ευκαιρία της τιμητικής ονομασίας του 32ου Δημτικού σχολείου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Της Γερακίνας γιός" (ώρα 10.00πμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου)
Το απόγευμα στις 18.30 θα γίνει μουσικοχορευτική εκδήλωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

                                         17/03 Ωρα 20.00 μάθημα βλάχικων και ώρα 21.00 μάθημα χορού. Τόπος το 5ο ΚΑΠΗ Τρικάλων.

                                        13/03 Συμμετοχή στην εκδήλωση του δήμου Καλαμπάκας Απόκριες του χθές και του σήμερα.     pites1

 

                                        3/03 Με μεγάλη θλίψη μάθαμε το θάνατο του 15χρονου Χαρίλαου Αθανασίου και απευθύνουμε τα πιό θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες Αθανασίου,Σελέκου,Παπαστάθη και Μπέλλου.

                                        Μαθήμα χορού και μάθημα βλάχικων Λόγω Τσικνοπέμπτης το μάθημα χορού θα γίνει αύριο Τετάρτη 2/3 ώρα 21.00 στην αίθουσα του σωματείου ΛΕΒΕΝΤΙΑ (Καραϊσκάκη και Νικοτσαρά)

Το μάθημα βλάχικων ακυρώνεται για αυτή την εβδομάδα.

                                   Πεζοδρομική γνωριμία Αύριο Δευτέρα 22/02 θα βρεθούμε για να συζητήσουμε τις πεζοπορικές διαδρομές που ο Σύλλογος θα προτείνει από φέτος το καλοκαίρει έτσι ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν όσο καλύτερα γίνεται την όμορφη Κρανιά μας.
Όποιο μέλος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετέχει.
(Συνάντηση στις 21.15 στην καφετέρια Times)   

                                   Χρονικά της Κρανιάς Μπορείτε να διαβάζετε κομμάτια της ιστορίας του χωριού μας που θα προστίθενται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Το πρώτο ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε είναι ένα άρθρο της εφημερίδας "Αναγέννησις" της 6ης Αυγούστου 1954 που αφορά την ανοικοδόμηση του Μοναστηριού Πατήστε ΕΔΩ Άρθρα και διάφορες δημοσιεύσεις 

                                           Μεγάλη επιτυχία του χορού μας χθες  Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και σε όσους μας βοήθησαν με δώρα για την λαχειοφόρο.

Αποδώσαμε τιμή σε  συγχωριανούς μας που δούλεψαν και δουλεύουν με επιμονή και αυταπάρνηση για το χωριό και τον Σύλλογο. Μιά συμβολική τιμτική πλακέτα απονεμήθηκε για τους προέδρους κκ Δημήτρη Κοιλούκο, ψυχή των φετινών μαθημάτων βλάχικων, την Ελένη Ζαφόλια, τον Γιώργο Πολύση και τα ακούραστα μέλη πολλών ΔΣ τους κκ Δημήτρη Γκαραγούνη, Γιώργο Ντάντο, Θεόφιλο Ρούβαλη και Κώστα Ψαρρή.

Συγκινητικά ήταν τα λόγια της Μαρίας Βίρβου για το αφιέρωμα στον πατέρα της τον μεγάλο Κώστα Βίρβο.

Ο Πάτερ Νικόλας ευλόγησε την πίτα και μας έδωσε τις ευχές του για τον καινούργιο χρόνοι. Το χρυσό φλουρί, ευγενική δωρεά του Κοσμηματοπωλείου ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ κέρδισε η Έφη Σωτηρίου.

Το γλέντι και ο χορός με την κομπανία του Σάκη Ντόκου κράτησαν ως το πρωί.

Και του χρόνου.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ένα ενδεικτικό βίντεο από τον χορό

 pitads

KRANIAXOROS300116 00068

12651088 10153168886721734 2861059801403586256 n

 KRANIAXOROS300116 00084

 

                                            Χορός Σας περιμένουμε αύριο στις 20.30 στην Νεράιδα. Από τα Τρίκαλα, αμέσως μετά το δεύτερο φανάρι στον δρόμο Τρίκαλα-Καλαμπάκα, παίρνουμε τον παράδρομο προς Καλαμπάκα, λίγο μετά συναντάμε το κέντρο Νεράιδα.

Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς που διακριτικά συνέβαλαν στην διάδοση της είδησης.

                                                  Αρθρο για το Ημερολόγιό μας "Τα Μετέωρα"

                                    article

                                    23/01 Κοπή πίτας Βλάχων Θεσσαλονίκη

                                    xoreytiko

                                     Τα μαθήματα βλάχικων αναβάλλονται για λίγo  

                                   Χορευτικό ενηλίκων Οι πρόβες θα γίνουν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ώρα 21.00 στο 5ο ΚΑΠΗ

                           

 

z barre noe l

 

 

 

efxetiria karta 011

    efxetiria karta 021

 

 

 

 

 

 

 christmasholly6christmasholly6

                                 

 

                                   Ημερολόγιο 2016                              

   IMG 20151210 235807Μιά μικρή ιδέα από το ημερολόγιο 2016                         

                    IMG 20151211 000132

                                    

                                 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς κκ. Λαναρά, Απ.Πίσσα(Anesis Home), Γιώργο Σκρέτα(Λογιστικό Γραφείο), Ψαρρή(Ταβέρνα-Ξενώνας), Κ. Ζαραμπούκας (Λα Κόρνου) καθώς και τον χορηγό για τις ευχετήριες κάρτες και τα ταχυδρομικά έξοδα.

                           ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ηφαιστος 8/12 Συμμετοχή του Χορευτικού μας στην εκδήλωση του κέντρου.

                          Συνεδρίαση ΔΣ 15/11 Παρόντα όλα τα μέλη. Αποφασίστηκε διοργάνωση χορού κρανιωτών στις 30 Ιανουαρίου στα Τρίκαλα. Το ημερολόγιο 2016 θα είναι διαθέσιμο το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.Επίσης θα προσπαθήσουμε να κόψουμε την πίτα, για πρώτη φορά, στον Μύλο στην Κρανιά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Συζητήθηκαν οι καταστροφές από τις καιταιγίδες του Οκτωβρίου και η επαφή μας με την Περιφέρεια και το Δασαρχείο για τα έργα πρόληψης αλλά και για την ανακατασκευή μέρους του περιβόλου του Μύλου το οποίο καταστράφηκε τον Οκτώβριο.

Θα θέλαμε να διοργανώσουμε μιά συνάντηση με τα μέλη μας που κατοικούν στην Αθήνα με την συμμετοχή του χορευτικού. Μια τέτοια εκδήλωση έχει να γίνει χρόνια, θα ήταν καλό να συγκέντρωνε και τους νέους για αυτό ζητάμε από τους κρανιώτες-αθηναίους γνώμες και ιδέες (E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Τα μαθήματα βλάχικων συνεχίζονται επιμελώς. Σκεπτόμαστε έναν τρόπο ώστε να αναρτήσουμε σε αυτόν τον ιστότοπο τις βασικές αρχές καθώς και ηχητικό υλικό.

Ορισμένες ενότητες αυτού του site είτε καταργήθηκαν, είτε έγιναν πιό ελαφρές. Αυτό έγινε για περισσότερη ευδιακριτότητα και μεγαλύτερο δυναμισμό. Σε μερικές περιπτώσεις (Μουσείο) το φωτογραφικό υλικό ήταν τόσο μεγάλο και τόσο λεπτομερές ώστε η ζωντανή επίσκεψη γινόταν δευτερεύουσα. Άλλες ενότητες ήταν ημιτελείς(Ιστορία του χωριού) οπότε θα ξαναδημοσιευτούν μετά από εργασία ολοκλήρωσης και σύνθεσης.Το Καταστατικό είναι διαθέσιμο σε όλους με ένα απλό e-mail. Όλο το μη ορατό υλικό δεν χάθηκε αλλά βρίσκεται στα αρχεία του ιστότοπου ο οποίος σύντομα θα αναδιοργανωθεί συνολικά.

                    6ο Μάθημα βλάχικης Πέμπτη 5/11 ώρα 20.00 στο 5ο ΚΑΠΗ

                    

                  Απολογισμός τριμήνου  Με την γιορτή του Αγίου Δημητρίου έκλεισε ο κύκλος των φθινοπωρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου μας και σε λίγο τελειώνειτο πρώτο τρίμηνο της θητείας του νέου ΔΣ.

Στην γενική συνέλευση του καλοκαιριού δεσμεύτηκα για περισσότερη διαφάνεια στην δοιήκηση του Συλλόγου και για μεγαλύτερη ενημέρωση των μελών. Έτσι κάθε τρίμηνο θα παρουσιάζεται ο απολογισμός των δραστηριοτήτων όπως και τα έσοδα και εξοδα της περιόδου.

Από την εκλόγη του νέου ΔΣ οι δραστηριότητες ήταν οι εξής

- Περίπατος και Γεύσεις κράνου

- Έναρξη εβδομαδιαίων μαθημάτων βλάχικων

- Έναρξη μαθημάτων παιδικού χορευτικού(συνέχεια)

- 2ήμερη εκδρομή Βεργίνα, Νυμφαίο, Καστοριά

- Συμμετοχή του χορευτικού στο παζάρι Τρικάλων και στην γιορτή κάστανου

- Εκτύπωση κάρτας επικοινωνίας για επίσκεψη του Μουσείου όλο τον χρόνο

- Εκπροσώπιση στο μνημόσυνο Κ. Βίρβου (Τρίκαλα) και σε αυτό των θυμάτων του Ασπροποτάμου το 1943 (Καστανιά)

- Προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων στην γιορτή του Αγ. Δημήτρη (Κρανιά)

Τα έσοδα ανέρχονται σε 715 εκ των οποίων 300€ από εκδηλώσεις, 415€ από εγγραφές και λοιπές δωρεές για βιβλία, κοιμητήριο...)

Τα έξοδα, σύμφωνα με αποφάσεις του νέου ΔΣ, ανέρχονται στα 180   Αναλυτικά: 80€ μηνιαία ανταμοιβή δασκάλου χορού(αναμένουμε έκριση επιδότησης), 60€ ανακοινώσεις στον τύπο για εκδρομή, 25€ 2ετής ανανέωσης της κατοχήρωσης του e-krania,gr, 15€ πάγια μην. συνδρομή ΟΤΕ για την κάμερα.

Τελικό διαθέσιμο περιόδου +535

Β. Μαλαβάκη - Πρόεδρος ΔΣ

                 5ο Μάθημα Βλάχικης Κρανιάς Πέμπτη 29/10 ώρα 20.00 στο 5ο ΚΑΠΗ Τρικάλων.

                 26/10 Αγιος Δημήτριος Κρανιάς. Μετά την Λειτουργία ο Σύλλογος μας θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα στους παρευρισκομένους.

                 4ο Μάθημα Βλάχικων Κρανιάς Πέμπτη 22/10 ώρα 20.00 στο 5ο ΚΑΠΗ. Η τάξη είναι πλέον συμπληρωμένη. Αγγίξαμε το ανώτατο όριο των συνθηκών σωστής εκμάθησης. Υπενθυμίζουμε ότι τα μαθήματα απευθύνονται αποκλειστικά στους κρανιώτες με μόνη εξαίρεση, στο μέτρο ελευθέρων θέσεων, 2-3 άλλων ασπροποταμιτών. Στο 4ο μάθημα δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε κανέναν νέο "μαθητή" όσο και αν λυπόμαστε για αυτό. 

                 Γιορτή Κάστανου Κυριακή 18/10 με την συμμετοχή του χορευτικού μας. Από τις 11.30πμ στην Καστανιά.

                 3ο Μάθημα Βλάχικης Κρανιάς Πέμπτη 15/10 ώρα 21.00 στο 5ο ΚΑΠΗ (έναντι ΔΕΗ).

                 Εκδρομή Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδρομή μας. Η καλή διάθεση και το κέφι τους μας χάρισαν ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο. Ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε σύντομα. Οι φωτογραφίες είναι στην διάθεση σας με ένα e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   lg 613

                  Αναχώρηση Εκδρομής Σάββατο 7.00 το πρωί μπροστά στην Εθνική Τράπεζα, 28ης Οκτωβρίου και Κονδύλη.

              

                 Παιδικό Χορευτικό Τα μαθήματα θα αρχίσουν το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 10.00 με 11.00πμ στην αίθουσα του 5ου ΚΑΠΗ Τρικάλων(έναντι ΔΕΗ). Επικοινωνία Βιβή Πιάζα 6981040510 και Δημήτρης Δημουλάς 6948053293

              

              Εκδρομή Η φθινοπωρινή διήμερη εκδρομή του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Οκτωβρίου με αναχώρηση από τα Τρίκαλα το Σάββατο στις 7.00. Δυνατή και η αναχώρηση από Λάρισα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας, προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, περιήγηση στο όμορφο Νυμφαίο(Νιβέστα) και διανυκτέρευση στην Καστοριά. Την Κυριακή περιήγηση στην λίμνη και στα αξιοθέατα της πόλης, επίσκεψη του νεολιθικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό και αναχώρηση για τα Τρίκαλα και Λάρισα όπου θα φτάσουμε σχετικά νωρίς. Η τιμή είναι 60 ευρώ και περιλαμβάνει την διαδρομή, την διανυκτέρευση και το πρωινό. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Β. Μαλαβάκη στο τηλέφωνο 6984311241 ή με την Αδαμαντία Κλιάφα στα τηλέφωνα 24310-73746 και 6976187057.

 vergina             kastoria toskos                                  

19-20/09 Ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο με ευχάριστες θερμοκρασίες και αρκετό κόσμο για την εποχή.

17/09 Συμμετοχή του χορευτικού μας στις εκδηλώσεις του πανηγυριού Τρικάλων. Ώρα 21.00  danse

13/09 Γεύσεις Κράνου. Τον περίπατο ακολούθησε παρουσίαση των ιδιοτήτων του κράνου από τον Άγγελο Ορέστη, ανταλλαγή συνταγών για ποτά και μαρμελάδες τα οποία δοκιμάσαμε.     1

Είχαμε την χαρά να έχουμε ανάμεσα μας την οικογένεια του Κώστα Βίρβου που κατόπιν επισκέφτηκε το Μουσείο μας. 

16/08 Γενική Συνέλευση και εκλογές - ΝΕΟ Δ.Σ

Πρόεδρος:   Μαλαβάκη Βίκυ,

Αντιπρόεδρος:  Σκρέτα Χριστίνα,

Ταμίας:   Κλιάφα Αδαμαντία,

Γραμματέας:   Πιάζα Βιβή,

Μέλη:   Νίκος Κέλλας,

            Κέλλυ Αποστολοπούλου,

            Θάνος Ρόμπος.