Μουσείο

                            

Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2001 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου. Το σχολείο στις δυο ευρύχωρες αίθουσες φιλοξενούσε το καλοκαίρι περισσότερους από 140 μαθητές .Κτίσθηκε το 1870 και λειτούργησε ως σχολείο μέχρι το 1937. Η δαπάνη έγινε από την κοινότητα και το νεοκλασικό κτίσμα είναι δημιούργημα έμπειρων ηπειρωτών μαστόρων.

Το Μουσείο είναι δημιούργημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς.
Με δωρεές Κρανιωτών και επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο ως κτίσμα που διασώθηκε από την βέβαιη κατάρρευση, όσο και από για τα αντικείμενα που φιλοξενεί, αποτελεί κόσμημα για το χωριό μας πέρα από την ιστορία του. Είναι ένα μουσείο φτιαγμένο με σεβασμό, έμπνευση και αγάπη που ζωντανεύει την παράδοση, τον τρόπο ζωής, τις δουλειές και της διασκέδασης των προγόνων μας και γενικότερα της ζωής των Βλάχων του Ασπροποτάμου.
Οι απλές ενδυμασίες του 19ου και της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, η ποικιλία των υφασμάτων με τα πλούσια σχέδια και χρώματα, το φωτογραφικό υλικό, τα οικιακά σκεύη και τα μέσα επεξεργασίας του μαλλιού καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του χώρου. Οι προσπάθειες μας είναι στραμμένες στον εμπλουτισμό του και μεγαλύτερη αξιοποίηση του.

Από το καλοκαίρι 2016 το Μουσείο μας φιλοξενεί μια αίθουσα αφιερωμένη στον συγχωριανό μας και μεγάλο στιχουργό Κώστα Βίρβο. Ευχαριστούμε την οικογένεια του γιά τα προσωπικά αντικείμενα και το φωτογραφικό υλικό που μας διέθεσε.

Το Μουσείο είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο κατόπιν συννενοήσεως στο τηλέφωνο 6984311241.