Το χωριό

 

  Το χωριό μας ανήκει στα χωριά του Ασπροποτάμου και βρίσκεται 72 χμ. δυτικά των Τρικάλων πάνω στην οροσειρά της Πίνδου και σε υψόμετρο 1142 μέτρων(πλατεία).

 

  Ακολουθώντας το χάρτη θα φτάσετε στην Κρανιά χωρίς δυσκολία μέσω δύο διαφορετικών διαδρομών. Η πρώτη και συντομότερη δια μέσου Καλαμπάκας και Καστανιάς (72χμ.) και η δεύτερη δια μέσου Πύλης, Ελάτης και Περτουλίου.

   Η Κρανιά με τους τρεις οικισμούς της τα Δολιανά, τα Κονάκια και το Κουκουφλί οφείλει το όνομά της στην ενδημική παρουσία του καρποφόρου δέντρου Κρανιά. Τα βουνά που την περιβάλλουν δημιουργούν βαθιές τάφρους, στενά κοιλώματα και μυτερές κορυφές. Η δύναμη του νερού έχει δημιουργήσει βαθιές κοιλότητες μέσα τους, σχημάτισε μικρολίμνες που επικοινωνούν με υπόγεια λαγούμια, στα οποία το νερό χάνεται για να ξεπηδήσει σε πλούσιες νεροπηγές. Το «κρανιώτικο ρέμα» που διασχίζει το χωριό δημιουργείται από τα πλούσια και ορμητικά ρέματα που κατεβαίνουν από την Τριγγία (2204 μ.), την Μπούτζα (2150 μ.) την Τσουάνια (1840 μ.) και τον Γκουτζά (1970 μ.). Τα εξαιρετικά πλούσια δάση ελάτης, πεύκου και οξιάς που περιβάλλουν την Κρανιά αλλά και τα άλλα βλαχοχώρια της περιοχής (Καλλιρρόη, Κατάφυτο, Ανθούσα, Πολυθέα κ.α) αποτελούν το λεγόμενο «Σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου» στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο μερικά από τα σπανιότερα είδη της ελληνικής πανίδας όπως είναι οι καφέ αρκούδες και οι λύκοι.


   Επισκεφτείτε το χωριό μας και ζητήστε από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου να σας ξεναγήσουν στο Λαογραφικό Μουσείο, στα πέτρινα γεφύρια, στις εκκλησίες του χωριού, στις πετρόχτιστες βρύσες και να σας δείξουν τις πολλές εναλλακτικές διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με το αυτοκίνητο, το ποδήλατο ή και με τα πόδια προς όλες τις γύρω τοποθεσίες, μονοπάτια και βουνοκορφές ή να περπατήσετε μέσα στο δάσος θαυμάζοντας την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.


Για περισσότερες πληροφορίες ή ότι άλλο θέλετε στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε σε ότι χρειαστείτε.